Autóvezetési kultúra Horvátországban, határátlépés 2020-ban

A tapasztalatomat most egy nyaralás alapján írom le, ha te mást tapasztaltál akkor írj nyugodtan kommentet. :-)


Kell-e attól tartani hogy külön ellenőriznek a Covid miatt?
A magyar utazók többsége Letenyénél lépi át a határt, mi 2020 július elején voltunk, odafele 25 perc, visszafele 30 perc várakozással számoltunk. Mivel kitöltöttük az adatszolgáltatási ívet (magyar nyelven is lehet ) ezért nem volt sok teendőnk, felmutattuk a személyi igazolványunkat, a rendszerben látták hogy hova megyünk és hogy feltehetőleg nem vagyunk betegek. Ezt  azért mondom , mert a kérdésekre válaszoltunk. Nem lett volna kötelező kinyomtatni a papírt. Nem mértek lázat, nem nézték meg a kocsit, szóval no para. :-)

Mennyi ideig tart az odaút?
Makarskáig számos alagúton és viadukton vezet az út. A Wazze kint is működik és jelzi a sebességméréseket és útlezárásokat is. Felváltva használtuk a gugli útvonaltervezőt és a Wazzét a kinti barangolások alatt.
A menetidő megtervezésénél 7 óra 40 percet írt Budapest-Makarska útvonalra, 3 rövid pihenővel (kávészünet, mosdó) 8 óra alatt odaértünk. A sebességtúllépéssel kapcsolatosan számos riogatást olvastam a neten, én személy szerint egyetlen rendőrt sem láttam amelyik gyorshajtás miatt leállított volna járművet.
Azért ne száguldozz 130-cal, ha 110 a megengedett. Az alagutakban sokszor 90 km/óra a megengedett.

Milyenek a pihenőhelyek?
Mi összekötöttük a tankolást a mosdóval és kávézással. A mosdóért nem kellett fizetni az autópályáknál. Folyamatosan takarítják a kézmosókat és a toalettek is tiszták, kifogástalanok, nem kellett várni hogy sorrakerülj, nincs utálatos forgókapu és apróbedobás mikor éppen nincs nálad apró.
Odafele nem nagyon szóltak hogy tegyél fel maszkot a benzinkúton. Visszafele sok külföldi szembe jött a kúton akin rajtavolt a maszk. Legyen odakészítve mielőtt kiszállsz, az a biztos.



Fizetés az autópályán
Hallgattam egy ismerősömre és béreltem ENC készüléket és megkíméltem magunkat a fizetőkapuknál attól az idegeskedéstől hogy nem lesz nálunk apró, nem fog működni a bankkártya stb. Megérte!
Nem olcsó az autópálya, de jó minőségű és hidd el hogy megéri mert az idő pénz és senkinek nincs kedve a tengerparti szerpentineken 50-nel kanyarogni, mert ha ott kifogsz egy kényelmes sofőrt aki nem mer gyorsan menni, lehet hogy soha az életben nem előzöd ki.
800 km-en nem mindegy, mennyi időt spórolsz, én minél előbb már csobbanni szerettem volna a tengervízben. Szóval éljen az ENC. :-)
Ez egy gyufaskatulya méretű doboz, amit a fizetőkapu érzékel, leveszi róla az egységet és 5 másodpercen belül boldogan hajthatsz tovább. A belső visszapillantóra érdemes a saját öntapadó korongjával ráragasztani. Egyszer nem érzékelte a kapu és volt ott egy őr aki elkérte, belógatta a kamera elé és azonnal jó volt. Ha nincs ott senki akkor meg kell igazítani a készüléket és menni fog.



Jó tanács: mielőtt a kapuhoz érsz, sorolj a jobb szélső sávok valamelyikébe, ez lehet 1, 2 vagy 3 sáv, de figyelj mert a kamionok baromi gyorsan mennek, mivel ők jobban ismerik a terepet. Mielőtt áthajtasz a sorompónál, jegyezd fel hány egységet vett le a rendszer.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon